Descriere
Pe culmile Apusenilor, într-un cătun din Hunedoara trăieşte ultima tulnicăreasă din judeţ. Tanti Veta a păstrat încă obiceiul moţilor de a sufla în tulnic, pentru a comunica de pe un munte pe altul.
Sunetul tulnicului răzbeşte peste Munţii Apuseni. Este glasul puternic al moţilor. Până nu demult, cei care stăpâneau acest instrument, tulnicarul sau tulincăreasa, erau singurul mijloc de comunicare între săteni. Ei separau turmele de animale, chemau după ajutor şi anunţau un pericol.
Însă tulnicarii erau şi cei care strângeau toată comunitatea la muncile câmpului, dar şi la petreceri, pentru că tulnicul era folosit şi ca instrumnet muzical.
“Tanti Veta”, după cum o ştiu mulţi pe tulnicăreasa de la Păuleşti, a deprins de mică meşteşugul cântului la tulnic. De când era de şapte ani, s-a apucat să cânte sub îndrumarea bunicii din comuna Avram Iancu. Apoi a venit noră, la Bulzeşti. Când începe a sufla, ţinutul răsună în acorduri puternice şi grave: “Aşa sună să se audă, că e ceva, să vie!” Elisabeta Rusu îţi arată că sunt mai multe feluri de a cânta la tulnic.
În trecut, cu tulnicul se chemau oamenii în ajutor sau se alertau în caz de pericol. “Sunau să se adune la ospăţ, sau la clacă, la cosit, la paie şi când era ceva problemă. Nu aveau mijloace sau altceva, numa’ tulnicul. Se adunau şi gospodăreau împreună”, povesteşte femeia.
Odinioară era glasul puternic al moţilor. Acum, sunetul tulnicului răzbeşte departe, peste munte, dar nimeni nu mai vine în ajutor.
https://observatornews.ro/social/hunedoara-ultima-tunicareasa-instrument-suflat-328220.html
https://www.youtube.com/watch?v=0ootq0BcQqA&t=397s
Texte si poze preluate de pe ajutasatul.ro , Observatornews.ro , replicahd.ro , conturi de facebook : Daniel Stanc, Laura Oana,
Contact
- +40763293018
Adauga recenzie