Site logo
Descriere

Conacul Archia, pentru  boieri contemporani, este proiectul nostru de suflet!
Am construit concentric. Mereu am vrut mic dar ieşea de fiecare dată mare! În ’94-’95 cumpăram un teren la Archia. Nici măcar nu ştiam unde este. Am trecut o dată şi mi-am spus ca pentru sine: sigur nu o să mă mai duc prea des. Apoi, a fost ca în viaţă. Unei case i-a fost trebuincios un suflet. Vila de peste râu şi calul Larava. Mândru şi frumos. Lui i-am făcut un manej. Manejul a ieşit prea mare şi a tras după sine alţi cai. Alte planuri. Alte viziuni.
Strângeam mobila intuitiv
Încă de la începutul anilor 90, dar fără un plan precis. Acum mă uit în jur şi ştiu exact de unde am luat pendula din restaurant sau vitrina de lângă bar. Îmi plăceau obiectele, mă provocau să le pun în valoare, să le citesc istoria şi să le scot la iveală frumuseţea ascunsă. Alta decât cea iniţială.
Conacul Archia, primul concept. Am schimbat karma locului
Aşa a început viaţa conacului. Când am pus piciorul în şantierul de la parter am avut o revelaţie! Imens era. 10 camere, bibliotecă, sală de conferinţe. Dar cine suntem noi şi de ce facem asta? Cine ar veni vreodată la Archia?
Camerele cu blazon, locul boierului contemporan
Cei care sunt ca noi. Care caută. Care sunt inspiraţi de dealuri cu gene de soare sau de florile de câmp din buza verii. Am făcut următorul pas. Planurile. Camerele conceptuale. Cu blazon. Mi-am dorit să iasă perfecte. În detaliu. În desene, marmura din băi, oglinzi sau ergonomie. Confirmările însă au venit mult mai târziu. Când noi ne-am mutat de tot la Archia. Când am trecut de încrâncenarea celui care contruieşte. Când am înţeles lecţia. Când locul ne-a atras. Camera macilor, a florilor de câmp, a cailor şi a echitaţiei, a florilor de soare şi a frunzelor, a levănţicăi şi a hulubăriei, a vânătoarei şi a specificului românesc, a iazului şi a păpădiei. Blazon din natură.
Mansarda, spiritul boierului contemporan!
Conacul a crescut organic. Ne-a tras lângă el. Involuntar, noi l-am construit asemenea spaţiului ce îl înconjoară. Florile, copacii, întreg universul vegetal şi animal de la Archia l-am adus în atmosfera din camerele personalizate. Am muncit precum bunii noştri la parter, am planificat precum generaţia noastră la etajul întâi şi am improvizat precum generaţia lui Horia, pentru mansardă. Sunt brazi la intrare iar în beci avem gemuri făcute de bunica. Chinezării – magiun de prune cu nuci, dulceaţă de măceşe. Estetic şi util. Marmura din băi are inflexiunilor copacilor, culorile florilor de câmp, violetul provensal sau nuanţele texturate ale pufului de porumbel.
Domeniul, extensia boierului contemporan!
Domeniul a ajuns la 10 hectare, cu deschidere spre orice loc frumos din Transilvania.

Contact
  • +40735886130
  • rezervari@conacularchia.ro
  • https://conacularchia.ro/
Detalii
  • 13
  • 415
  • Nici un comentariu.
  • Adauga recenzie